La nostra Història

La Banda de Música de la SOCIETAT MUSICAL L’ALIANÇA deu el seu nom al fet que es va formar per una aliança haguda entre músics de dues antigues bandes anteriorment dissoltes. Aquesta nova banda es va constituir l’any 1907 com ho demostra el brodat de la primera bandera i diferents cròniques aparegudes en publicacions de la premsa provincial d’aquell any en les quals informaven de la primera actuació esdevinguda el 30 de maig coincidint amb la festivitat del Corpus. El seu primer director va ser Dº. Antonio Verdera.

 Durant els més de 100 anys d’existència de l’Aliança han passat pel podi de director homes com Tomás Mancisidor, Francisco Frías, Facundo Fora, Antonio Esteller, Bautista Armela, Simón Arasa, Jaime Montes, José A. Valls…

Des de principis de 1982, i fins al dia d’avui, és director de la Banda de la Societat Musical L’Aliança, José Ramón Renovell Renovell, així com de l’Escola d’Educands.

Al llarg d’aquests anys ha participat tant en certàmens provincials, autonòmics i internacionals i han sigut diversos els premis i esments que li han sigut atorgades. Cal destacar per la seua antiguitat el 2n premi aconseguit en el Certamen Musical de Castelló celebrat en 1928.

Al gener de 1971 La Societat Musical L’Aliança va entrar a formar part de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

 

L’any 2006 i en reconeixement a la trajectòria musical i extensa participació en la vida social i cultural de la nostra ciutat, l’Ajuntament de Vinaròs ens concedeix l’Esment d’Honor Especial Grinyó Ballester.

L’any 2007 i amb motiu del centenari de la nostra entitat, la Fundació Caixa Vinaròs ens atorga l’Alè Vinarossenc, distinció amb què es premia a les persones o entitats nascudes a Vinaròs, pel seu bon fer professional, cultural i humà al llarg dels anys.

També en 2007, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, atorga la Medalla d’Or a la Societat Musical L’Aliança, amb motiu de la commemoració del 100 aniversari de la seua fundació.

En l’actualitat presideix la Societat Dª. Angela Caballer Bas, comptant amb 320 socis. La Banda Simfònica de la Societat està formada actualment per un centenar de músics. A més compta amb altres formacions com la Banda Juvenil amb 40 components, Banda Infantil amb 30 components i Orquestra de Corda amb 20 components. És necessari destacar la important labor realitzada per l’Escola de Música de la Societat, que amb al voltant de 250 alumnes és l’autèntic planter que nodreix les nostres bandes i orquestres amb contínues incorporacions.